İlk sanayi devrimi - 1765

Bu ilk devrim, 18. yüzyılın sonundan 19. yüzyılın başına kadar uzanıyor. Tarımın endüstrinin yerini, toplumun ekonomik yapısının temelleri olarak alan mekanizasyonun ortaya çıkışına tanıklık etti.

İkinci sanayi devrimi - 1870

Yaklaşık bir yüzyıl sonra, 19. yüzyılın sonunda, yeni teknolojik gelişmeler, yeni bir enerji kaynağının ortaya çıkmasına neden oldu: ELEKTRİK, GAZ VE PETROL.

Üçüncü sanayi devrimi - 1969

Yaklaşık bir yüzyıl sonra, 20. yüzyılın ikinci yarısında, üçüncü bir sanayi devrimi, yeni bir enerji türü ortaya çıktı: NÜKLEER ENERJİ. Bu devrim, transistör ve mikroişlemci ile elektronik, telekomünikasyon ve bilgisayarların yükselişine tanık oldu. Endüstri için, bu devrim iki ana buluş sayesinde üretimde üst düzey otomasyon çağına yol açmıştır: otomatlar - programlanabilir mantık denetleyicileri (PLC'ler) - ve robotlar.

Endüstri 4.0

Görüldüğü üzere; dördüncü devrim bağıra bağıra geliyor. Geçmişi, internetin ortaya çıkışına dayanan bu devrim, diğer devrimlerden farklı olarak yeni bir tür enerjinin ortaya çıkmasından ziyade yeni dijitalleşmeye dayanan ilk sanayi devrimidir. Bu dijitalleşme, fiziksel dünyayı yönetebileceğimiz yeni bir sanal dünya inşa etmemizi sağlıyor.

Bununla birlikte, bu dördüncü sanayi devrimi, yenilenemeyen enerji kaynaklarından vazgeçilen ilk devrim niteliğini taşıyacak. Çünkü üretim süreçlerini alternatif kaynaklarla yönetmenin olasılığı çok fazla…. Yarın, 4.0 standardındaki fabrikalar akıllı şehirlere yerleştirilecek ve rüzgar, güneş ve jeotermal enerjiyle güçlendirilecek. Araçlar, zaten alternatif enerji ile çalışmaya başladı BİLE...

SONUÇ

İlk sanayi devrimi, üretimi mekanize etmek için su ve buhar, ikincisi ise seri üretim için kullanılan elektrik enerjisini ve üçüncüsü ise üretimi otomatik hale getirmek için elektronik ve bilgi teknolojisini kullandı. Bugün üçüncü devrime ve geçen yüzyılın ortalarından beri meydana gelen dijital devrime dayanan dördüncü bir sanayi devrimi başlıyor. Yeni 4.0 endüstriyel teknoloji olarak bilinen yeni dijital endüstriyel teknolojinin yükselişi, dokuz temel teknoloji ilerlemesiyle desteklenen bir dönüşüm. Bu dönüşümde, sensörler, makineler, iş parçaları ve BT sistemleri, tek bir işletmenin ötesinde değer zinciri boyunca birleştirilecektir. Bu bağlantılı sistemler, standart İnternet tabanlı protokolleri kullanarak birbirleriyle etkileşime girebilir ve hataları tahmin etmek, kendilerini yapılandırmak ve değişikliklere uyum sağlamak için verileri analiz edebilir. Bu dördüncü devrim,  makineler arasında veri toplama ve analiz etmeyi mümkün kılarak, daha düşük maliyetlerle daha yüksek kaliteli mallar üretmek için daha hızlı, daha esnek ve daha verimli süreçleri mümkün kılar.



DİĞER YAZILAR

DÜNYA CORONAVİRUS PANDEMİSİNE NASIL BAKACAK?

Dünya Coronavirus Pandemisine Nasıl Bakacak

Salgın dünyayı sonsuza dek değiştirecek...
Daha Fazlası İçin Tıklayınız

DİZİ FİLM TAVSİYELERİ

  1. Yunus Emre
  2. Prision Break
  3. Lost
  4. Chernobyl
  5. The Crown

 <...
Daha Fazlası İçin Tıklayınız

NE OKUMALI?

AŞKIN EKOLOJİSİ, Prof. Dr. Mim Kemal ÖKE

AY HIRSIZI, Sunay AKIN

AYÇÖREĞİ VE DENİZYILDIZI, ...
Daha Fazlası İçin Tıklayınız

KORE E-DEVLET UYGULAMALARI